top of page

Persoonlijkheidsstoornissen

Wat is een persoonlijkheidsstoornis?

Ieder mens is uniek en heeft een eigen persoonlijkheid. Onder een persoonlijkheid verstaan we de unieke manier van denken, voelen en omgaan met anderen. Een persoonlijkheid wordt gevormd door verschillende factoren. Door aanleg en temperament, bijvoorbeeld. Maar ook door wat iemand meemaakt. Soms overheersen bepaalde trekken zo sterk, dat ze storend worden. Hierbij loopt iemand steeds tegen moeilijkheden aan. Wanneer dit leidt tot negatieve invloed op werk, gezin, school en sociale contacten, spreken we van een persoonlijkheidsstoornis.

Hoe weet je of jij een persoonlijkheidsstoornis hebt?

Merk je dat je regelmatig en gedurende langere tijd op allerlei vlakken vastloopt in je dagelijks leven? Herken je jezelf in de onderstaande kenmerken? Dan kan er sprake zijn van een persoonlijkheidsstoornis.

  • Je ervaart telkens terugkerende conflicten met andere mensen.

  • Je hebt moeite met kritiek.

  • Je hebt last van extreme gevoelens en stemmingswisselingen.

  • Je reageert impulsief en soms zelfs agressief op bepaalde situaties.

  • Je vindt het belangrijk om steeds in het middelpunt van de belangstelling te staan.

  • Je offert jezelf op en doet wat anderen willen, vaak ten koste van jezelf.

  • Je klampt jezelf vast aan (de mening van) anderen en durft zelf geen keuzes te maken.

  • Je gaat moeilijke gevoelens en situaties uit de weg.

Bij ons kun je in geval van verschillende persoonlijkheidsstoornissen terecht, zoals de volgende:

Please reload

Please reload

Welke hulp bieden wij bij een persoonlijkheidsstoornis?

Wij willen en kunnen jouw persoonlijkheid niet veranderen. We kunnen je wel helpen om de kern van de persoonlijkheidsstoornis te achterhalen zodat je daarmee aan de slag kunt. En we kunnen je helpen om je klachten te verminderen. We bieden diverse behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen aan. Voor welke behandelmethode wordt gekozen, hangt af van de ernst en aard van je klachten. Het kiezen van de juiste behandelvorm doen we in samenspraak met jou. We kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een cognitieve insteek, een aanpak waarin we ons vooral richten op je gedrag, schematherapie of een andere vorm van psychotherapie.

bottom of page